Wellness hétvége Sárvár

Sárvári szálloda ajánlatunk: PARK INN SÁRVÁR, DANUBIUS HEALTH SPA RESORT SÁRVÁR

Sárvár mintegy 16 ezer lakosú városa a Rába két partján és a Gyöngyös patak torkolati térségében, nagyrészt sík területen található, Vas megyében, a Dunántúl nyugati régiójában. A település kiegyenlített klímájú, de erősen széljárta hely.


Sárvár természeti adottságokban gazdag területe az újkőkor óta lakott. Az ősi rábai átkelőhelyet kelta bójok birtokolták, akik erődítményt építettek Ostffyasszonyfa-Földvárpusztánál. A római hódítást követően, a Borostyánkőút védelmében a Rába két partján katonai táborok épültek, így jött létre az Óvár, a folyótól keletre pedig létrejött Bassiana, a polgári település. A honfoglalás után, magyar földvárépítési szokásoknak megfelelően létrejött a vízölelte földvár. A határhoz közel lévén igen fontos szerepet játszott, ezért egészen a XIII. század végéig királyi birtok maradt. A vár előtti szigeten kialakult a város Sziget néven ismert része, a vár körül Vármellék, valamint a jobbágy lakta Sár és Péntekfalu, majd a katonák által benépesített Tizenháromváros. A vár lakói Nádasdy Ferenc vezetésével 1532-ben visszaverték a török ostromot, és a mezőváros az ezt követő évtizedekben virágzó humanista központtá vált, ahol szívesen látott vendégek voltak a kor tudósai, művészei, humanistái, orvosai, építészei. Itt élt Dévai Bíró Mátyás, a "magyar Luther", itt fordította, majd adta ki 1541-ben magyar nyelven az Újszövetséget Sylvester János, majd a városban talált menedéket is itt halt meg a XVI. Század kiváló énekmondója, Tinódi Lantos Sebestyén. A XVIII. században megtapasztalt hanyatlást követően a dualizmusban a város újra fénykorát érte, bekapcsolódott a vasúthálózatba, elkezdődött az iparosodás, az uradalmat pedig mintagazdasággá fejlesztette Lajos bajor királyi herceg. A világháborúkat követő munkanélküliség kapcsán a lakosság egy része kivándorolt, de az 1950-es évektől új üzemek települtek Sárvárra, majd a kőolajkutatók 1961-ben felfedezték a föld mélyének természeti kincsét: a gyógyvizet, amely megalapozta és gyorsan fellendítette a város gyógy- és idegenforgalmát. A település 1968-ban újra városi rangot kapott, azonban kisvárosi jellegét a földrajzi környezet adottságai folytán mindvégig megőrizte.

A gyógyfürdő
A sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő 2002 decembere óta várja korszerű szolgáltatásokkal a gyógyulni és a pihenni vágyó vendégeket. A város alatt mélyebb szinteken bőséges hévíz található, alig egy kilométer mélyen 44 C°-os, mozgásszervi betegségek gyógyítására alkalmas termálvíz, még két kilométeres mélységben 81 C°-os, gyulladásos betegségek gyógyítására alkalmas gyógyvíz található. Az Európai Királyi Fürdők Szövetsége 2004-ben tagjai közé választotta Sárvárt, mint olyan fürdővárost, amely kiemelkedően magas színvonalú fürdőt és szállodát üzemeltet.

Wellness hétvége akció - Sárvár - gyógyfürdő


Látnivalók

A Kossuth tér déli oldalát reneszánsz várkastély zárja le, a város szimbóluma, a Nádasdy-vár, melynek első említése 1288-ból való, azonban a mai épülettömb legnagyobb része a XV. századból való. Ugyanezen téren található a Szent László katolikus templom, amelynek középkori eredetű Szentháromszág kápolnája a XVII. században került átépítésre. A templomtól délnyugatra áll a város első iskolája, amelyet 1535-ben alapított Nádasdy Tamás, a későbbi nádor, a reformáció kiemelkedő alakja. Szintén a Kossuth teret díszíti a Városháza, amely a XIX. század végén épült, eklektikus stílusban. Rábasömjénen található a Szent Márk templom, melynek bélelt kapuzata, valamint a torony ikerablakai román kori eredetre emlékeztetnek. Sár középkori eredetű katolikus temploma a gótikus tornyú Szent Miklós templom, amely egykor plébániatemplom volt. A Sylvester utcában található az evangélikus templom, amely klasszicista stílusban épült a XIX. század elején. A Várkerület 16 holdas arborétumot rejt, amely még a XVI. században került kialakításra. Kikapcsolódás végett érdemes ellátogatni a természeti szépségben gazdag Csónakázó-tóhoz is.

Wellness hétvége akció - Sárvár