Wellness szolgáltatások

A wellness egyben egy fogalomtár, mely egyben egy életmódot tükröz. Lényegében a wellness szolgáltatások olyan célból jöttek létre, hogy az ember közelebb kerüljön magához, megismerje önmagát. Számos wellness magazin foglalkozik és ad támpontot a wellness világában eligazodni vágyóknak. Tanácsokat kaphatunk életvitelünkkel kapcsolatban, mely kiterjednek testünkre, táplálkozásunkra, öltözködésünkre, személyiségünkre, ugyanakkor sportolásra, rendszeres mozgásra sarkallnak minket. Egészséges életvitel megtartása a fő cél, s ezen indokból jöttek létre a különféle wellness szolgáltatások.

Alapvetően két csoportra lehetne elkülöníteni a wellness szolgáltatásokat. Lehet passzív és aktív tevékenység. A passzív tevékenység az mikor csupán egy ülő, álló, vagy fekvő helyzetben vagyunk hozamosabb ideig, és így élvezzük a wellness szolgáltatásokat. Ez lehet például a masszázs. Mozgásszegény életvitelünk miatt, illetve a nap mint nap érő különböző negatív behatások miatt igen stresszesek lehetünk, melyet legegyszerűbben egy kényeztető masszázzsal lehet elfeledtetni. Ez nem csupán passzív élvezetül szolgál, hanem bőrünket olyan vitaminokhoz juttatjuk, melyeket fontos, hogy megkapjon. Ismerünk svéd-, sport-, gyógy-, frissítő-, szépítő-, hidratáló-, és relaxációs masszázst is. Ezek különbsége visszavezethető eredetünkre, a masszírozni kívánt testrészre, illetve, hogy milyen célból is jött lére az adott masszázs technika.

A szauna szintén a wellness szolgáltatások körébe tartozik. Itt is több fajtát ismer már a nagyközönség. Lehet finn, infra, és bioszauna. Ezek nem csupán ellazítanak minket, hanem komoly élettani hatásokkal is rendelkeznek, melyek miatt előszeretettel használnak szaunákat, rekreációs központokban, szabadidő- és egészségügyi központokban egyaránt.
Arckezeléseket és különféle kozmetikai kezeléseket is igénybe vehetünk, melyek szintén fontos szerepet kapnak a wellness szolgáltatások körében és szinte mindegyik wellness központban igénybe vehetőek. Emellett manikűr és pedikűr wellness szolgáltatásokkal is biztosan találkozhatunk.

A víz és a wellness szinte elválaszthatatlan egymástól. Szervezetünk túlnyomó többségét víz alkotja, s a wellness szolgáltatások legtöbbje valamilyen úton-módon kapcsolódik a vízhez. Wellness centrumokhoz általában uszoda is tartozik, melyben legtöbbször aquafitness órákat tartanak, vagy csupán eredeti funkciójának hódolnak. Jaquzzi is szinte mindegyik wellness központban megtalálható, mely célzott vízsugarainak köszönhetően masszírozza meg minden egyes testrészünket.

Az aktív tevékenységek közé soroljuk az aquafitness-t, ám ennél sokkal tágabb körben értelmezzük ezt. Wellness szolgáltatások köré sorolják már azokat a sportolási illetve mozgási lehetőségeket is, mint például a tenisz illetve a squash-olási lehetőséget is. Emellett a wellness szállodák biztosítanak bowling illetve tekézési lehetőséget, a vidéki szállodák többsége pedig lovaglási, és szervezett túrázási lehetőségeket is. Többnyire ezeket is a wellness szolgáltatások körébe szokták sorolni.

Manapság már annyira kiszélesedett azon tevékenységek köre melyet a wellness szolgáltatások foglalnak magukba, hogy a legtöbb sportolási, de leginkább kényeztető, pihentető aktivitások is idetartoznak. Mindenképp ajánlani tudom, hogy éljünk a wellness szolgáltatások adta lehetőségekkel, és sose felejtsük el, hogy ezeket a dolgokat magunkért tesszük, így ne tétovázzunk megtenni az első lépést, mely akár életviteli változásokat is magukban hordozhatnak.